IV.​Read the text carefully then choose the correct answers. Vietnamese food culture varies by regions from the north to the south. In Northern Vietnam, food is characterized by light and balanced. Northern Vietnam is seen to be the cradle of Vietnamese cuisine with many notable dishes like Pho, Bun Rieu, Bun Thang, Bun Cha, BanhCuon, etc. Then, food culture in Northern Vietnam became popular in Central and Southern Vietnam with suitable flavors in each regions. The regional cuisine of Central Vietnam is famous for its spicy food. Hue cuisine is typical Central Vietnam’s food culture. Food in the region is often used with chili peppers and shrimp sauces, namely, Bun Bo Hue, BanhKhoai, BanhBeo, etc. In Southern Vietnam, the warm weather and fertile soil create an ideal condition for planting a variety of fruit, vegetables and livestock. Thus, food in the region is often added with garlic, shallots and fresh herbs. Particularly, Southerners are favored of sugar; they add sugar in almost dishes. Some signature dishes from Southern Vietnam include BanhKhot and Bun Mam. 21.​It is considered that Vietnamese cuisine __________. ​A.originated from the North ​B.became more and more popular ​C.always combines taste and colour ​d.can be found only in Northern Vietnam 22.​What are the features of Northern Vietnamese food? ​A. It’s delicious and healthy.​B. It’s sweet and sour. ​C.It’s light and balanced.​D. It’s a bit fatty and salty. 23.​Hue cuisine is notable for its __________. ​A. colorful food​B. spicy taste​C. bitter taste​D. light flavor 24.​In Southern Vietnam, __________. ​A.the warm weather makes it hard to plant fruit and vegetables ​B.fresh herbs are always used in cooking ​C.people love sweet food ​D.sugar is often added to dishes 25.​Which of the followings is NOT true? A.Food in Vietnam changes region to region. B.Southerners do not like northern food due to its light flavor. C.Chill peppers and shrimp sauces are among the frequently used ingredients. D.Bun Bo Hue is a typical dish of the Central Vietnam cuisine.

Các câu hỏi liên quan

Câu 1: Diện tích rừng A-ma-dôn chủ yếu thuộc quốc gia nào? A. Ac-hen-ti-na B. Bra-xin C. Chi-lê D. Vê-nê-xu-ê-la Câu 2: Công nghiệp Trung và Nam Mĩ chia làm 3 khu vực có trình độ phát triển khác nhau. Khu vực nào có ngành công nghiệp khai khoáng phát triển? A. Các nước công nghiệp mới (Bra-xin, Ac-hen-ti-na). B. Các nước nằm trong khu vực núi An-đét và eo đất Trung Mĩ. C. Các nước trong vùng biển Ca-ri-bê. D. Cả ba khu vực đều phát triển. Câu 3: Việc khai thác rừng A-ma-dôn vào mục đích kinh tế đã tác động như thế nào tới môi trường của khu vực và thế giới? A. Ảnh hưởng rất lớn tới môi trường toàn cầu vì A-ma-dôn được coi là lá phổi xanh của thế giới. B. Không ảnh hưởng nhiều tới môi trường toàn cầu mà chỉ ảnh hưởng lớn đến môi trường của khu vực Nam Mĩ. C. Hiện nay chính phủ Bra-xin đang có chính sách khuyến khích nông dân khai thác rừng A-ma-dôn. Nếu khai thác có kế hoạch thì không ảnh hưởng gì tới môi trường. D. Hiện nay chính phủ Bra-xin đang không chính sách khuyến khích nông dân khai thác rừng A-ma-dôn. Câu 4: Khối thị trường chung Mec-cô-xua thành lập năm nào? A. Năm 1990. B. Năm 1991. C. Năm 1995. D. Năm 2000. Câu 5: Trong các nước dưới đây, nước nào không phải là thành viên của Mec-cô-xua: A. Bra-xin. B. Ac-hen-ti-na. C. Pa-na-ma D. Pa-ra-goay. Câu 6: Mec-cô-xua gồm bốn nước thành lập là Bra-xin, Ac-hen-ti-na, U-ru-goay và Pa-ra-goay. Ngoài ra còn có các nước thành viên mới gia nhập là: A. Chi-lê, Bô-li-vi-a B. Vê-nê-xu-ê-la, Chi-lê. C. Ắc- hen-ti-na, Bô-li-vi-a. D. Pa-na-ma, Chi-lê. Câu 7: Các nước ở khu vực An-đét và eo đất Trung Mĩ phát triển mạnh ngành: A. Công nghiệp cơ khí chế tạo. B. Công nghiệp lọc dầu. C. Công nghiệp khai khoáng. D. Công nghiệp thực phẩm. Câu 8: Các nước công nghiệp mới ở khu vực Trung và Nam Mĩ là: A. Bra-xin, Pa-na-ma, Chi-lê, Pa-na-ma B. Chi-lê, U-ru-goay, Pa-ra-goay. C. Bra-xin, Vê-nê-xu-ê-la, Pa-na-ma. D. Bra-xin, Chi-lê, Vê-nê-xu-ê-la, Ac-hen-ti-na. Câu 9: Ở vùng biển Ca-ri-bê, các ngành công nghiệp chủ yếu là: A. Sơ chế nông sản và chế biến thực phẩm. B. Khai khoáng và công nghiệp chế biến. C. Công nghiệp chế biến, luyện kim màu. D. Công nghiệp khai thác và chế biến lâm sản. Câu 10: Mục đích chính thành lập khối thị trường chung Mec-cô-xua là: A. Cạnh tranh với các nước Bắc Mĩ. B. Thoát khỏi sự lũng đoạn kinh tế của Hoa Kì. C. Cạnh tranh thị trường với các nước châu ÂU. D. Tạo thị trường rộng lớn giữa các nước thành viên