I came to Hanoi on an autumn day, and my first feeling was the feeling of a peaceful space, not like in Ho Chi Minh City. That feeling was overwhelming all my soul when I was walking along Nguyen Du Street and enjoying the Milk flower. Why was it so beautiful here? In the early winter night, in slightly cold spread hoarfrost, sitting on the bank of Thien Quang Lake, whether at the other side, I still smelt its perfume. I walked along the street and dropped myself in a sweet smell of Milk flower, the wind blew my hair, and I felt so great.
Milk flower on the streets of Hanoi goes deeply inside the memories of Hanoi people and all visistors who have come to Hanoi. It also goes into the music, the poetry, movies. Those are some good ways to introduce Milk flower to everybody. For me, means of communication such as internet or TV are the best ways to introduce Milk flower for all over the world. It is simple when everyone looks at all wonderful pictures or images of Milk flower, they will want to come and enjoy it. In Japan, they have cherry blossom, in Netherlands, they have tulip…How can we know about it? That is all thanks to means of communication. We must let them know that in Hanoi, we have Milk flower. Therefore, the things we need to do now are we should have a website about Milk Flower with pictures, clips, songs, poetry in many languages (if we can)… or we can hold more activities which relate to Milk flower. We must have some more activities to advertise this kind of flower. That was what I think when I saw Milk flower for the first time.
I love Hanoi. I love the early cold winter nights with Milk flower’s smell. I hope Milk flowers will be grown more on Hanoi streets. Milk flower is a precious gift that nature gives to us, especially to Hanoi, our beloved capital.
DỊCH
Tôi đến Hà Nội vào một ngày mùa thu, cảm nhận đầu tiên là cảm giác về một không gian yên bình chứ không như ở TP. Cảm giác ấy tràn ngập cả tâm hồn tôi khi tôi đi dọc con đường Nguyễn Du và thưởng thức hoa Sữa. Tại sao nó lại đẹp như vậy ở đây? Trong đêm đầu đông, trong sương muối lan tỏa hơi lạnh, ngồi bên bờ hồ Thiền Quang, dù ở bên kia, tôi có còn ngửi thấy hương thơm của nó. Em đi dọc phố thả mình trong hương hoa Sữa ngào ngạt, gió thổi tóc bay, lòng nao nao.
Hoa sữa trên đường phố Hà Nội đã đi sâu vào ký ức của người Hà Nội và của tất cả những người đã từng đến Hà Nội. Nó cũng đi vào âm nhạc, thơ ca, phim ảnh. Đó là một số cách hay để giới thiệu hoa Sữa đến mọi người. Đối với tôi, các phương tiện truyền thông như internet hay TV là cách tốt nhất để giới thiệu hoa Sữa đến khắp nơi trên thế giới. Thật đơn giản khi mọi người xem qua những bức tranh hay hình ảnh tuyệt vời về hoa Sữa đều sẽ muốn đến và thưởng thức. Ở Nhật, họ có hoa anh đào, ở Hà Lan, họ có tulip… Làm sao chúng ta biết về nó? Đó là tất cả nhờ vào phương tiện giao tiếp. Phải cho họ biết ở Hà Nội có hoa Sữa. Vì vậy, việc cần làm bây giờ là chúng ta nên có một trang web về Hoa sữa với các hình ảnh, clip, bài hát, thơ bằng nhiều thứ tiếng (nếu có thể)… hoặc có thể tổ chức thêm các hoạt động liên quan đến Hoa sữa. Chúng ta phải có thêm một số hoạt động để quảng cáo loại hoa này. Đó là suy nghĩ của tôi khi nhìn thấy hoa Sữa lần đầu tiên.
Tôi yêu Hà Nội. Tôi yêu những đêm đầu đông se lạnh có mùi hoa Sữa. Tôi mong hoa Sữa sẽ được trồng nhiều hơn trên đường phố Hà Nội. Hoa sữa là món quà quý giá mà thiên nhiên ban tặng cho chúng ta, đặc biệt là đối với Hà Nội, thủ đô thân yêu của chúng ta.