My hometown Vietnam has a lot of delicious and attractive food, with extremely diverse and rich recipes and ingredients. One of them is pancakes. My favorite food. I first learned about banh xeo, cooked by my mother's hand, since I was in kindergarten. In addition to housework, my mother sells pancakes for breakfast in the morning. The restaurant is simple with only a long wooden table. Mother made and sold the cake herself on that table. Diners sit around the table. Before the day of sale, in the afternoon, the mother has to soak the rice and then grind it into a water powder. Mom also turned fat into water to prepare. Early in the morning, when I was still sleepy, my mother worked alone to arrange the tables and chairs and began to make pancakes. Funny pancakes pan. The small round mold is about the size of a spreading hand with the handle pointing upwards. Baking materials include squid, shrimp, meat, onions, bean sprouts and cake flour. Mom cut a banana branch and took a piece to put oil on the pan. Stir-fry until squid, shrimp, and meat are cooked, mother coated a spoonful of flour on the pan. Then, put the rack in, close the lid. On high heat for about three minutes, Mom opened the lid and doubled the cake.
Tạm dịch:Việt Nam quê hương em có muôn vàn thức ăn ngon và hấp dẫn, với những công thức, thành phần vô cùng đa dạng, phong phú. Một trong số đó là món bánh xèo. Món ăn em yêu thích nhất.
Em được biết đến món bánh xèo lần đầu tiên, do tay mẹ nấu, từ khi em học mẫu giáo. Mẹ em ngoài việc nội trợ gia đình thì buổi sáng có bán bánh xèo ăn sáng. Quán đơn sơ chỉ có cái bàn gỗ dài. Mẹ vừa đúc vừa tự bán bánh trên cái bàn đó. Khách ăn ngồi xung quanh cái bàn. Trước ngày bán, chiều đến, mẹ phải ngâm gạo rồi mang đi xay thành bột nước. Mẹ còn thắng mỡ thành nước để chuẩn bị. Sáng sớm, khi em còn đang ngái ngủ, mẹ cặm cụi một mình sắp xếp bàn ghế và bắt đầu đúc bánh xèo. Chảo đúc bánh xèo ngồ ngộ. Khuôn tròn nhỏ bằng bàn tay xòe với cái tay cầm vểnh lên cao. Nguyên liệu đúc bánh bao gồm mực, tôm, thịt, hành, giá và bột đúc bánh. Mẹ cắt cành chuối lấy 1 khúc để bôi dầu lên chảo. Xào cho mực, tôm, thịt chín rồi, mẹ tráng một muỗng bột lên chảo. Sau đó, cho giá vào, đậy nắp lại. Trên lửa to khoảng ba phút, mẹ mở nắp gấp đôi bánh lại.